Suositeltava

Mineraalivilla Knauf Omnifit Slab 3550 mm ( 1200 x 600 )

€ 0.00

Vaadittu kenttä!
Vaadittu kenttä!
Vaadittu kenttä!
Vaadittu kenttä!

Mineraalivillatuotteiden merkintä

09.12.2022

Lambda: λ
Yksi mineraalivillan tärkeimmistä parametreista, joka määrää sen laadun, paksuuden ja hinnan, on ns. Lambda λ. Tämä on lämmönläpäisykerroin, joka ilmaistaan Si-yksiköissä muodossa λ=W/(m*K), missä W on Wattm-metri K-Kelvin. Se kertoo meille kuinka paljon lämpöenergiaa pystyy kulkemaan tietyn paksuuden materiaalin läpi tietyssä ajassa. Tärkeä asia muistaa tässä on, että mitä pienempi lambda, sitä parempi. Voimme sitten käyttää ohuempaa materiaalia, joka toimii yhtä hyvin tai paremmin kuin paksumpi materiaali, jolla on korkeampi lambda. Laadukkaimpien tuotteiden tapauksessa λ=0,030.

Tiheys:
Toinen parametri, jonka voimme kohdata mineraalivillatuotteen teknisessä dokumentaatiossa, on tiheys. Tiheys ilmaistaan kg/m3. Yksinkertaisimmillaan tämä parametri kertoo, kuinka paljon rakennemateriaalia eli mineraalikuitua on valmiin tuotteen tietyssä tilassa. Sillä on suuri vaikutus materiaalin rakenteellisiin ominaisuuksiin, kuten puristus- tai vetolujuuteen sekä pistekuormitukseen, jolle voimme altistaa materiaalimme. Sillä on myös huomattava merkitys valmiin tuotteen painon kannalta. Kivivillan tyypillinen tiheys vaihtelee välillä 20 kg/m3 - 180 kg/m3.
Lasivillalla se on 10 kg/m3 - 150 kg/m3.
Kivivillan tiheys näkyy suoraan materiaalin lämmönjohtavuudessa, koska kuten jo aiemmista luvuista tiedämme, kivikuitujen väliin jäänyt ilma vastaa villan eristyskyvystä.

Pistekuorma:
Yksi parametreista, joihin saatat törmätä mineraalivillan teknistä dokumentaatiota lukiessa, on pistekuorma. Tämä parametri johtuu niin sanotusti suoraan mineraalivillan tiheydestä. Voidaan olettaa, että tiheämpiin tuotteisiin, joissa on suurempi määrä kuituja tietyssä tilavuusyksikössä, voidaan kohdistua suurempi pistekuormitus. Yksityiskohtaisesti materiaalin sertifiointimenetelmää säätelee standardi PN-EN 12430. Testissä mitataan voima, jonka kohdistamme halkaisijaltaan 79,8 mm:n alueelle siten, että materiaalinäyte taipuu 5 mm.
Katon mineraalivilla kestää 200-700N kuorman (10N=1kg).

Dynaaminen jäykkyys:
Dynaaminen jäykkyys on parametri, joka kertoo energian imeytymisestä impulsiivisen voiman, ns. iskun vaikutuksesta. Tällä parametrilla on suora vaikutus mineraalivillan akustisiin ominaisuuksiin, mikä on tärkeää esimerkiksi kelluvien lattioiden yhteydessä.
Mineraalivillan dynaamiset jäykkyysarvot ovat 5-50 MN/m3.

Puristuslujuus:
Puristuslujuus on parametri, joka kertoo kuinka suurelle maksimipaineelle (kPa) voimme altistaa materiaalinäytteen ennen kuin se hajoaa eli muuttuu pysyvästi.
Kivivillalevyn puristuslujuus on jopa 100 kPa.
Lamellikivivillalevyn puristuslujuus on jopa 400 kPa.

Vetolujuus:
Vetolujuus antaa meille voiman, joka on kohdistettava, jotta materiaali muuttuu pysyvästi eli venyy niin, ettei se palaa alkuperäiseen kokoonsa. Tämä tapahtuu, kun ns. elastisuuspiste ylitetään, jonka jälkeen kuidut repeytyvät pysyvästi. Äärimmäinen tila on materiaalin täydellinen repeämä.
Yksikkö on kPa.

Leikkauslujuus:
Leikkauslujuus on kPa:na ilmaistu parametri, joka kertoo paneeliin kohdistuvasta voimasta, joka saa sen katkeamaan tasojen välillä. Parametri on erittäin tärkeä erityisesti julkisivuissa, joissa on rappauskerroksen aiheuttama leikkauskuorma.
Lamellikivivillan tapauksessa se on jopa 300 kPa.

Formaldehydi:
Mineraalivillatuotannon teknologisessa prosessissa valmistetut kuidut sekoitetaan sideaineena tunnetun oksastusaineen kanssa niiden sitomiseksi ennen puristusprosessia. Oksastusaine on useimmissa tapauksissa urea-formaldehydihartseja. Formaldehydi on kosmetiikkateollisuudessa laajalti käytetty säilöntäaine ja desinfiointiaine. Löydämme sen ripsiväristä, kynsilakasta, deodoranteista jne. Löydämme sen myös monista teollisuustuotteista, kuten lakoista, viiluista ja vaahtoamisenestoaineista. Formaldehydi on myrkyllistä maksalle, iholle ja hengityselimille, immuunijärjestelmälle.
Siksi monet mineraalivillan valmistajat muuttavat teknistä prosessia minimoidakseen tai jopa kokonaan poistaakseen formaldehydin esiintymisen tuotteessa.

Akustiikka:
Alfa w- αw (painotettu äänen absorptiokerroin) – yhdellä numerolla ilmaistu indeksi, joka kuvaa pinnalla sattuvien ääniaaltojen absorptiota, määritettynä standardin EN ISO 11654 mukaisesti. Tässä menetelmässä standardin EN ISO 11654 mukaisesti mitatuille arvoille. Standardien EN ISO 354 ja EN 16487 kanssa lasketaan oktaavinleveyskaistan absorptio taajuuksilla 250, 500, 1000, 2000 ja 4000 Hz, joka kirjataan graafiseen muotoon. Kalibrointikäyrä sovelletaan sitten kaavioon, jota asteittain likimääräinen mittauksista saatu käyrä, kunnes saadaan "paras sovitus". Tuloksena oleva alfa w -arvo vaihtelee välillä 0,00 - 1,00 ja on aina 0,05:n kerrannainen. Alfa w voi olla esimerkiksi 0,65.

Villa hunnulla:
Lasihuppu jäykistää paneeleja ja estää ilman puhalluksen pois villarakenteesta ilmanvaihtotilan läpi liikkuvan ilman avulla.

Lamellivilla:
Lamellivillassa kuidut on järjestetty kohtisuoraan levyn tasoon nähden, mikä tekee tällaisesta levystä joustavamman ja paremmin sopeutuvan seinään. Lisäksi tällainen kuitujen järjestely tekee levystä kestävämmän puristusta ja venytystä.

Katso myös

Vertaa 0/3 _ _